Vårt daglige brød

Lurer du på hvorfor du bør kjøpe ditt daglige brød hos en håndverksbaker? Maschmanns forteller deg hvorfor!

Gi oss i dag vårt daglige brød står det skrevet i Matteus 6:11. Vårt daglige brød er imidlertid ikke det samme som før. Nye bakemetoder og nye ingredienser er havnet i våre brød, og ikke alt er like bra. I dag blir kun et fåtall brød bakt etter gamle klassiske bakemetoder. Faglig kompetanse, godt mel, vann, litt gjær, samt nok tid er alt som skal til. På Maschmanns baker de brød på godt klassisk vis og det blir det gode brød av.

Chorleywood-metoden forandret vårt daglige brød da den oppstod på 60-tallet. I dag er 80% av verdens brød bakt etter denne metoden. Kort fortalt består metoden i å bruke hurtigmiksere og å presse inn vann og luft i deigen. Deigen tilføres ekstra med gluten og dobbel mengde gjær samt en rekke E-er, aroma og enzymer. Dette gir ekstremt kort hevetid og er økonomisk gunstig for brødindustrien. Ulemplene er at den gir et brød med mindre smak, færre fiber og få vitaminer.

Det høye gluteinnholdet og stoffet akryiamid som oppstår på grunn av kort hevetid har i flere studier blitt påpekt som lite helsefremmende for mange mennesker.

Brødene i Maschmanns Bakeri blir bakt av steinkvernet økologisk mel som gir et giftfritt og sunt brød fordi med maling på stein får man med alle substanser i kornet inn i melet. Økologisk dyrket korn er også fri for de giftrestene som er vanlig å finne i konvensjonelt dyrket mel.

Maschmanns bakere bruker få, men ærlige råvarer og lar deigen få hvile og modne skikkelig – før brødene stekes i ovn.

De fleste dagligvarebutikker bruker halvstekte «Chorleywoodbrød» som fryses ned og som vekkes til live opptil et år etter. Brødene selges som ferskt, nybakt og velduftende i supermarkedenes «butikkbakerier».